Hem

Hitta till oss

Kontakta oss

Bilder

Reklam

Urklipp

Gästbok

Bokade


Urklipp

För att läsa utdragen klicka på bilden så blir den större lägg sen på muspekaren då kommer ett förstorings fram klicka en gång till


                                                  Esso Vilan -Kristianstad

      
Standard-macken på Långebrogatan, Vilan i Kristianstad som sedan blev Esso. Första bildena är tagna i början 1920-talet vilket man ser på de härligt kantiga bilarna.  De de andra är tagna imitten på 1950-talet.

Bilder lånade från Vilans Vänner.


Lite bilder från macken under inspelningen av DagOttos nya DVD
   
   


Hovet körde också med Esso i tankarna!

Bilen till vänster är en Humber 1953 och den högra bilen är en Cadillac 1939.

Kungliga hovstallet hade Esso Gränna som tankställe under många år, och de var också oftast gäster på Gyllene Utterns värdshus.

Detta foto är tagit 1956.

Mannen vid A 3 är ägaren till macken som heter Einar Andersson.


Bilden liksom flera andra bilder är inskickad av Stig Andersson i Jönköping.
 

  
Mackföreståndare Herr Einar Andersson
stolt poserande bredvid en av
Hovets vagnar


           
Kolla in träskorna på Johan Redell, kan det vara ett oljebyte på motorn som gick fel .

 Året var 1955 och platsen Arvika.

Föreståndare för macken var Olle Spåre (Han som tankar). Ynglingen med sämskinnet i handen är min svärfar Johan Redell. Han var vid fototillfället 14 år och sommarjobbade på macken. Lön 40 kr i veckan plus en del dricks om kunden blev nöjd med fönsterputsandet.

Fotograf var Johans pappa, Bengt Redell (hans DKW, svart med vitt tak).

Bland celebriteterna som besökte maken var Calle Jularbo med svart amerikanare av okänt ursprung.

Shell Arvika inskickad av Peter Larsson (Gasoline magazine) 


Utdrag från Wheels Nr3 2009

  Reportaget om Jonas Franssons Bubbla var med i Bilsport nr 26 2008.



    

 AB K.G Gustavsson-Säljer i Mjölby
AB K.G. Gustavsson, Mjölby, var en verkstaddsrörelse specialiserad på bilar och tyngre transportmaskiner. Man var auktoriserad Catepillarservicestation och samarbetade med Philipssons i Linköping vid försäljning och servcie av Dodge, Mercedes-Benz och Saab. 12 man arbetade i verkstaden, 2 på lagret och dessutom fanns det en serviceinspektör. Större bensinstation och gummiverkstad ingick  även i rörelsen, som hade en omslutning på 5 1/2 miljon kronor. Disponent K.G. Gustafsson startade den hösten även en verkstadsskola för reparatörer, i speciella lokaler, vilket var ett lovvärt initiativ. 
(omskrivet i dåtid av Essospettan)


BP-bensinmack på
Norra Vallgatan i Malmö 1938.

Vi fick detta kort tillsänt oss med medföljande text.
Servicemannen är min mosters fästman. Hans Ford Eifel syns bakom honom.

Krigstidsmacken, som innehöll papperssäckar med småhuggen björkved eller träkol var i Malmö belägen i ett stort garage under fastigheten, Listergatan 7, en tvärgata bakom Folkets Park. Garaget innehöll också de taxibilar som inte utrustats med gengasdrift.Under hela kriget stod ca 15 bilar uppallade där. Jag minns bl.a. en Buick -32, som jag brukade sitta och leka Chaufför i.Annars var det mest Ford V8 -37-38.  Mycket Volvo från tidigt 30-tal var det också.

Många av bilarna i trafik var Plymouth. Ett fordon jag minns särskilt var en Pontiac -39, dessa var inte så vanliga, med taxinr.25. Det var en liten man som ägde den, han kallades "Fy tusan" därför att han spottade och fräste och sade just fy tusan varje gång. Och det kunde vara 10-15 ggr, emedan han fick sina säckar uppkörda till gatan.

Jag kan fortfarande se honom framför mig, hans bil var utrustad med ett SVEDLUNDS aggregat.
Ett annat fordon jag minns är en Volvo-34 med taxinr.12 med Pivotaggregat, han brukade jag få åka med.
Jag bodde själv i Nr 6, alltså snett emot. Min moster Signe sällskapade ju med Stig Jönsson, så jag "tjänstgjorde" där varje dag efter skolan, så att säga
Förmodligen fanns det flera olika Taxiföreningar i Malmö redan då. Jag minns inte vad den hette som fanns på vår gata. Efter kriget användes bilarna som stått uppställda, som extra bilar över helgerna, med inhyrda chaufförer
De skulle då tankas upp och ställas på gatan, och jag som då var13-14 år fick köra upp dem från källargaraget, det var ju inte så noga på den tiden!Men Ni förstår vad "mallig" man var!

Hälsningar Jan.

 


 

Nostalgi med en doft av bensin
utdrag från halland Nyheter den 4 mars 2009

Gamla bilder väcker minnen till liv. Caltex/Texaco bensinstation på Kungsgatan 1 har säkerligen fallit i glömska hos de flesta äldre Varbergsbor men tack Stefan Pihlängs fina bildsamling återuppstår den - om än bara på pappret

Macken drevs av makarna Evy och Egron Jönsson i närmare 30 år, från mitten på 1930-talet till början av 1960-talet. De första åren hette macken Texaco och från 1947 hette den Caltex.
– Evy och Egron var min mormor och morfar och jag har haft bilderna hemma hos mig i många år men vem som tagit dem har jag ingen aning om, säger Stefan Pihläng som bor i Dannike, några mil från Borås.
Själv vistades Stefan, som är född 1959, varje sommar i Varberg under uppväxten och sprang som liten grabb ofta på macken. Hans mamma Carina, det vill säga Evy och Egrons dotter, arbetade själv där periodvis i yngre år.
–‑Det var spännande på macken. Jag minns att jag hade min trampbil med mig ibland och då låtastankade mormor eller morfar den med vatten, berättar Stefan.


Egron Jönsson, som oftast kallades Jöns, var ursprungligen från Laholm. Han var född 1896 och dog 1978. Evy var född i Varberg 1902 och levde fram till 1993. De hade sin bostad på första våningen i Ternellska huset som ligger mittemot och hade med andra ord nära till jobbet.
De båda makarna arbetade oftast från morgon till kväll på macken. 1940 tvingades Egron lämna över ansvaret till Evy eftersom det var mobiliseringstider och han blev inkallad.
– Mormor slet hårt i många år. Det var inte vanligt på den tiden att kvinnor arbetade på bensinstation och jag vet att hon ensam bar tunga säckar med gengaskol. Säckarna förvarade hon i källaren till det huset som hon morfar då bodde i, säger Stefan.


Makarna Jönsson var ett populärt par bland många bilister. De hade en stor kundkrets och ibland rattade den folkkäre skåningen Edvard Persson och hans fru Mimmi in på macken för att tanka.
– Här kommer det en liden gåsapaug från Skåne brukade han presentera sig med när han kom, berättade Evy Jönsson i en intervju med Varbergs-Extra i början på 1970-talet.
Bredvid macken låg ytterligare två bensinstationer. Alldeles intill låg IC och nedanför låg Gulf. Båda de sistnämnda finns kvar även om IC, som senare bytte namn till OK, i dag drivs av Preem och Gulf av Q8

länk till artikeln se här >>>