Hem

Hitta till oss

Kontakta oss

Bilder

Reklam

Urklipp

Gästbok

Bokade


"Samlare med egen Mack"

se inslaget från SVT  >>>

 

 

 

  **Stig Andersson, vår ESSOMAN i Jönköping**
#En berättelse om o från personalen#

Esso har redan 1946 börjat sända ut en egen personaltidning till sina servicestationer i hela landet.  Innehållet var rekommendationer till personalen om kundservice redan på den tiden då den personliga servicen började redan ute vid pumpen med en artig hälsning och honnör av servicemannen i uniform oftast overall.

Troligen var uttrycket HA ESSO I TANKARNA inpräntat i sinnet redan på den tiden hos personalen. Efterhand som tiden gick började allt mer bilprodukter, däck, oljor samt utbildning o kurser att bli innehållet i tidningen på tidigt 50-tal liksom presentationer av nya bilmodeller.  Hela 6 st utgivningar förekom 1954.

Ragnar Skanåker drev redan på 50-talet en mack i Munka Ljungby och var föremål för många reportage under sin aktiva tid som mästerskytt på pistol, och varit med i 7 olympiska spel samt tog guldet 1972 i München. Redan på denna tid var den välkända ESSO-TIGERN intensivt med överallt, liksom den välkända och omtyckta ESSO-KARTAN.Utbildning har alltid stått högt på Essos lista som drev egen skola vid Bällsta Bro i Stockholm, dessutom hade bolaget en utbildningsgrupp som åkte landet runt med en 8 meters husvagn på boggi dragen av en stor amerikansk combibil, husvagnen var dessutom lackad i bolagets färger med logga.

Som sagt tigern har levt med Esso under mycket lång tid och 1965 hette slogan SLÄPP LÖS TIGERN eller IN MED EN TIGER I TANKEN eller MORRHÅR I FÖRGASAREN och det fanns många alternativ ytterligare som var en ny framgång i bolagets historia.

Även personalen fick ständig uppmuntran varav den personliga prestationslönen som infördes 1960 var uppskattad utöver alla interna olika tävlingar som ökade arbetsglädjen hos många. De första kontokortsautomaterna installerades 1966 på många stationer och då var det för endast 10- kronors sedlar, leverantör var dåvarande Autotank.

Butikutbudet växte snabbt på många varuområden och det såldes bland annat cyklar, radioapparater, klockor mm.   All personal skulle bära namnbrickor för att höja sin status samtidigt som kunden skulle kunna lära känna igen dem.

ESSO AUTOMATIC infördes våren -67 med obemannade stationer, och även ESSO LÅGPRIS växte snabbt till sig i anslutning till befintlig servicestation och nu började de varierande priserna att komma med ny konkurrans mellan olika oljebolag, här grundades priskrigens tid för framtiden med både gott o ont, men kunderna gillade det naturligtvis. Det var inte ovanligt att redan på den tiden att bensinpriserna höjdes och sänktes flera ggr om dagen och personalen fick klättra på stegar och skifta utbytbara siffror på lågpristaken och id-stolpen.

* NYTÄNKANDE OCH VIDARUTVECKLING.
3 september kl 05oo 1967 bytte Sverige till högertrafik och nu börjar det hända ännu mera nyheter i bolagets historia som bildar flera nya koncept och driftformer. Man börjar satsa på HOTELL och TAVERNOR efter att sedan 1963 testat en pilotanläggning vid namn Esso Motorby Laxå med framgång på ny affärsidé. Hotellet kungens kurva i Skärholmen byggs som första anläggning och sedan växte nya upp som svampar ur jorden över hela landet, liksom det parallellt byggdes Esso taverna utmed de stora vägarna (ett rum kostade då endast 17:-/dygn).

Även det mycket välkända hotellet GYLLENE UTTERN i Gränna inköptes av Esso och drevs vidare liksom tidigare inriktning med turistsatsning, vigselrum, festvåning och uthyrningsstugor mm (Nybyggnadsåret var 1932).

Den 6/6 1968 invigdes en välkänd serviceanläggning söder om Jönköping vid namn Hyltena som också hade den nyetablerade driftsformen som kallades BOLAGSDRIFT/ EMCAB, dessa var helägda av bolaget Esso med anställda chefer o personal. Den nya driftsformen växte snabbt med många nya stationer landet runt och som mest blev det ca 110 anläggningar som drevs på detta sätt, och ett betydligt mindre antal finns fortfarande kvar med samma driftform ännu.

Nu är vi framme på 70-talet och stationerna börjar sälja livsmedel i mindre omfattning, men ESSO KIOSKEN är betydligt mer omfattande och framgångsrik hos alla som ”känner för den” vilket varierade ganska mycket. På däcksidan ersätts namnet ATLAS däck med namnet ESSO som fortfarande tillverkades i Gislaveds gummifabrik numera nerlagd.

Nya ESSO BILVERKSTAD började växa till sig och väckte stort intresse hos kunderna, liksom rostskyddshallar som förekom i storstäderna. När vi kommer till 1974 så drabbades vi av oljekrisen, och nu blev det en tuff period med ransoneringskuponger till varje behovsprövad liter som fick inhandlas, och kontrollen o redovisningen var omfattande på stationerna.   Då hamstrades det bensin på läskedrycksflaskor och på det mest konstiga sätt man kan tänka sig, det var faktiskt hysteri i kunders beteende på macken.

 Försäljningsvarorna började allt mer Esso-profileras med egen logga såsom champion tändstift mm och massor av fritidsartiklar infördes i butikerna. En riktigt lyckad satsning var ESSO MUSIK PARTY musikkassetter som också startades upp med ständigt nya utgåvor och avslutades med nr 38 efter flera år. ESSO FOTOTJÄNST började ta form liksom ESSO GATUKÖK som blev något blygsammare, men ESSO TIGERN lever fortfarande i marknadsföringen med massor av trevliga inslag. Detta var ett samarbete med Kolmårdens djurpark och även ett livs levande tiger användes av Esso i olika reklamsammanhang och evenemang.

Lågpris började alltmer ta form och Esso-däcken fick säljmotstånd i marknaden, men detta bemötte bolaget med lågprisimport från Jugoslavien av märket SAWA radialdäck som fanns i sommar o vinterutförande. Samtliga varor o produkter som såldes hanterades via eget bolag vid namn PRIMUS Svenska Försäljnings AB och numera ALLTI AB i Flen med ett mycket omfattande lager och stor försäljningsstab och hög servicenivå till sina återförsäljare.

80-talet präglas mycket av personalutbildning liksom tidigare och butiker får en kraftig utökning i alla avseende, och det är dags för ny uniformsprofil i rött - blått o vitt.  Tidningen ESSO-MANNEN trycks i proffsigt färgtryck och blir ännu mer läsvärd för personalen, och reklamen flödar som vanligt nu även på idrottsarenorna Ullevi och Johanneshovs isstadion med logga i isen vid besöket av NHL Washington Capitals 1980, och ESSO BILUTHYRNING medverkade kraftfullt.

Esso motorolja får nytt namn och heter numera nya UNIFLO + och den tveksamma snabboljebytaren som via ett plaströr sög upp gamla oljan via röret för oljestickan marknadsfördes starkt som enkelt hjälpmedel till servicen direkt på stationsplanen.

Namnet SVENSKA ESSO upphör i Sverige i samband med att Norska Statoil köper upp bolaget 1985 och allt skall profileras om till STATOIL och därmed blir Esso-märkta saker kultur för samlare i mån av tillgång efter skrotningen.   Sedan händer samma sak med anrika NYNÄS 1990 och även klassiska BP ingår i Statoils upphandlingar under 1990-91 och -93 finns inget av dessa två kvar som servicestationer. En annan stor händelse var 2002 när en samordning för rekord upprättades i Jönköping, nämligen 726 DETAB - anställda åkte på en o samma specialgjorda skidor 356 meter långa, och skidturen blev 22 meter före fallet. Skidorna i plåt vägde hela 2 900 kg som var lackade i Statoils färger.

Med detta resultat hamnade vi i GUINNESS rekordbok.
Avslutningsvis kapades skidorna i korta bitar (40 cm) och gjordes om till ett minnesmärke med extra utsmyckning till alla skidåkande deltagare.

Med detta avslutar jag nostalgitrippen och återblickar i ett stort och välkänt oljebolags historia i Sverige, och den som vill uppleva en hel del minnen av klassiska ESSO så finns det fortfarande levande på ett antal platser i form av samlarintresse hos entusiaster som t e x ESSOMANNEN och på ett antal övriga platser såsom Motala Motormuseum med komplett mack, liksom hos samlaren i Älvsbyn samt övriga privatpersoner.

”HA ALLTID ESSO I TANKARNA”2010- 01- 03. 
Med hälsningar från Essomannen i Småland
Stig Andersson i Jönköping.